ΕΠΑΦΕΣ NOVA και NOVA SMART.

Σε μία εποχή όπου ιδιαίτερη σημασία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των κουφωμάτων έχει το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και η ασφάλεια του χώρου και των κατοίκων, θα πρέπει να συνυπάρξει η αισθητική με την ασφάλεια.

Για την ασφάλεια του χώρου η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας μπορεί να κρίνεται αναγκαία, αλλά η κάλυψη των κουφωμάτων με μαγνητικές επαφές είναι επιβεβλημένη.
Η  NOVA  ως καινοτόμος και δυναμική εταιρία στο είδος της, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των κουφωμάτων  σχεδίασε και διαθέτει από το 2004 μία ευρεία συλλογή μαγνητικών επαφών προκειμένου να ικανοποιήσει παράλληλα με την ασφάλεια του χώρου και την εξοικονόμηση ενέργειας με τον έλεγχο των κλιματιστικών και τις απαιτήσεις της παραδοσιακής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής των κουφωμάτων.
Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επαγγελματία εγκαταστάτη μαγνητικών επαφών να επιλέξει την ιδανική επαφή για το κάθε κούφωμα αλουμινίου, συνθετικού ή ξύλου, είτε είναι ανοιγόμενο, συρόμενο, ρολό ή πόρτα ασφαλείας.

Οι επαφές Nova, λόγω του σχεδιασμού τους:

1) εφαρμόζουν  εσωτερικά ως εξάρτημα σε κάθε είδος κουφώματος, συρόμενο, ανοιγόμενο, ρολό και πόρτα ασφαλείας,  χωρίς  να επηρεάζουν την  καλαισθησία  και τη λειτουργικότητά τους.

2) η εσωτερική τους τοποθέτηση στα κουφώματα τις καθιστά αόρατες αυξάνοντας την ασφάλεια του χώρου.

3) ως εξάρτημα των κουφωμάτων έχει ως αποτέλεσμα

3.α) η τοποθέτησή τους να είναι  τυποποιημένη και η στήριξή τους με βίδα και όχι με αυτοκόλλητο, κόλλα ή και εξωτερικές βίδες.

3.β) η τοποθέτηση τους, ο  έλεγχος τους και η τυχόν αντικατάστασή τους  είναι εύκολη και άμεση από εξειδικευμένο εγκαταστάτη.

4) λόγω της ποιότητας των υλικών και της  τυποποιημένης τοποθέτησης διατηρούν  το ενεργό άνοιγμά τους   > 2,0 cm και μετά τη τοποθέτησή τους προς αποφυγή των ψευδών συναγερμών.

Ακριβός την ίδια σχεδίαση με τις επαφές Nova  διαθέτουν και οι επαφές Nova Smart με τη διαφορά ότι διαθέτουν εσωτερικά μία αντίσταση R=4,7ΚΩ για μεγαλύτερη αντοχή στη πτώση κεραυνού.

Οι επαφές Nova Smart συνεργάζονται αποκλειστικά και μόνο με το Module Nova Smart SAM-21, συνθέτουν το σύστημα Nova Smart και προσφέρουν πρωτοποριακές λειτουργίες όπως:

 • ο χρήστης πριν οπλίζει έχει την ελευθερία να επιλέξει σε ποιο κούφωμα θέλει ανοικτό το τζάμι ή το εξώφυλλο, χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια σε κάποιο άλλο,
 • με οπλισμένο το σύστημα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το τζάμι χωρίς να χτυπήσει ο συναγερμός,
 • μπορεί να βγει στον εξωτερικό χώρο χωρίς να αφοπλίσει και χωρίς να χτυπήσει ο συναγερμός,
 • σε περίπτωση προβλήματος επαφής ο εντοπισμός της είναι άμεσος, με αντίκτυπο το χαμηλό κόστος αποκατάστασης της βλάβης
 • με την τοποθέτησή τους και στο τζάμι και στο εξώφυλλο αναβαθμίζουν την περιμετρική κάλυψη.
 • το σύστημα Nova Smart μπορεί να εφαρμοστεί και σε εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού με μικρό κόστος και χωρίς να απαιτείται:
 1. αντικατάσταση του πίνακα,
 2. επιπρόσθετη επέκταση ζωνών,
 3. αντικατάσταση του πληκτρολογίου,
 4. επιπρόσθετη καλωδίωση,
 5. διαφοροποίηση στο  προγραμματισμό του συστήματος  ασφαλείας,
 6. χωρίς να αλλάξει ο μέχρι πρότινος χειρισμός του συστήματος ασφαλείας.

Περισσότερη  ενημέρωση μπορείτε να έχετε από τη σελίδα NOVA SMART.  

Οι επαφές Nova, Nova Smart και το σύστημα Nova Smart προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και κάθε αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

Μία σύγκριση με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας και ιδικά όταν έχετε σύστημα ασφαλείας.

Μέχρι σήμερα:

Η ασφάλιση του χώρου για τη παγίδευση των κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε ένα εκ των δύο, είτε στο τζάμι είτε στο εξώφυλλο και στη συνέχεια γίνεται ομαδοποίηση σε μία ζώνη. Σε μία ζώνη δηλαδή να έχουν ασφαλίσει περισσότερα κουφώματα του ενός.
Προτείνεται ως οικονομική λύση, αλλά σε πρόβλημα κάποιας επαφής ΄ή εάν ο χρήστης θέλει να έχει κάποιο κούφωμα ανοικτό, βγαίνουν εκτός λειτουργίας όλα τα κουφώματα που ανήκουν στη ίδια ζώνη με αποτέλεσμα τη μειωμένη κάλυψη του χώρου, και σε περίπτωση βλάβης μέχρι την αποκατάστασης της.

Ο εντοπισμός της χαλασμένης επαφής είναι χρονοβόρος, πολλές φορές επέμβαση στη τοιχοποιία σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα το αυξημένο  οικονομικό κόστος.

Μία άλλη τεχνική όπου έχει και αυξημένη περιμετρική κάλυψη, είναι να παγιδευτεί και το τζάμι και εξώφυλλο.

Δυστυχώς και εδώ για να μην επιβαρύνουν το κόστος του συστήματος, χρησιμοποιούν μία ζώνη για τα εσωτερικά τζάμια και μία δεύτερη για τα εξωτερικά μέρη των κουφωμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης για να οπλίσει το σύστημα με ανοικτό κάποιο τζάμι ή εξώφυλλο, θα πρέπει να ακυρώσει τη συγκεκριμένη ζώνη, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα ανοίγματα σε όλα τα κουφώματα που είναι στην ίδια ζώνη.

Σε περίπτωση δε που χαλάσει κάποια επαφή, όλα τα ανοίγματα που ανήκουν στη ζώνη βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Και εδώ εξακολουθεί να παραμένει ο αυξημένος χρόνος εντοπισμός χαλασμένης επαφής και το αντίστοιχο αυξημένο κόστος αποκατάστασης της βλάβης. 

Ένας πιο  αποτελεσματικός τρόπος παγίδευσης των κουφωμάτων είναι,  το κάθε τζάμι και το κάθε εξώφυλλο να είναι αυστηρά παγιδευμένα σε δική τους ξεχωριστή ζώνη.

Ο χρήστης εδώ μπορεί πριν την όπλιση να επιλέξει ποιο τζάμι ή εξώφυλλο θέλει να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάζει την ασφάλεια σε κάποιο άλλο και σε περίπτωση  βλάβης επαφής  ο εντοπισμός της είναι άμεσος.

Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνική θα πρέπει να γίνει μελέτη εξ αρχής, να περάσουν τα κατάλληλα καλώδια, να επιλεγεί ένα σύστημα με πολλές ζώνες και να αποδεχτεί το αυξημένο κόστος ο ιδιοκτήτης του συστήματος.

Βέβαια με οπλισμένο το σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί χωρίς να αφοπλίσει να ανοίξει κάποιο κούφωμα και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να βγει εκτός χώρου. Εξακολουθεί να αισθάνεται εγκλωβισμένος.

 

 

Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή, που η τεχνολογία καλπάζει κάποιοι να τοποθετούν Universal μαγνητικές επαφές του περασμένου αιώνα, του πιο φθηνού και συνάμα του πιο σημαντικού εξαρτήματος σ’ ένα σύστημα ασφαλείας.
Να δημιουργούν προβλήματα στην αισθητική και στη λειτουργικότητα των κουφωμάτων, καθώς και ψευδείς 
συναγερμούς από κακή επιλογή και κακή τοποθέτηση.
Αναφερόμενος στην κακή επιλογή και τοποθέτηση θέλω να διευκρινίσω ότι  η τοποθέτηση κάθε επαφής είναι λάθος όταν δεν τοποθετείται βάση των προδιαγραφών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.
Όταν ο κατασκευαστής των κοινών Universal επαφών προτείνει να  βιδωθούν, είναι λάθος τοποθέτηση όταν ο εγκαταστάτης στη προσπάθειά του να τις κρύψει, να τις στηρίζει με αυτοκόλλητο και να σηματοδοτεί  την ημερομηνία αποκόλλησης με όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν, όπως:
με οπλισμένο το σύστημα  να έχουμε ψευδείς συναγερμό και να υπάρχει ένα σύστημα που θα είναι εξ ολοκλήρου ή μερικώς εκτός λειτουργίας μέχρι την  αποκατάσταση της βλάβης.

Εικόνες από τοποθέτηση Universal επαφής σε διάφορα κουφώματα που κάποιοι το 2022 την εποχή της λαπαροσκόπησης και της ρομποτικής, λειτουργούν με νυστέρι και διαφημίζουν την εργασία τους με υπερηφάνεια. 

Και μία σύσταση προς τους κατασκευαστές κουφωμάτων.

Τοποθετήστε και καμαρώστε τα κουφώματα σας και μην αναλαμβάνετε την ευθύνη για κανένα λόγο , ανοίγοντας τρύπες  και περνώντας τα καλώδια για τις μαγνητικές επαφές όταν δεν γνωρίζετε την εικόνα που θα έχουν τα κουφώματα μετά την τοποθέτησή τους. 
Εκτός και αν παραδίδετε το έργο σας ολοκληρωμένο, με την τοποθέτηση των επαφών από εσάς.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Για το λόγω  ότι οι μαγνήτες των επαφών NOVA έχουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο, μην τους πλησιάζετε κοντά στους μαγνητικούς φορείς δεδομένων, γιατί υπάρχει περίπτωση να τους καταστρέψουν.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται οι βιντεοκασέτες, δισκέτες, πιστωτικές κάρτες, μαγνητικός γραμμικός κωδικός και σε κάθε συσκευή που ο κατασκευαστής σας καθιστά ενήμερους. Σε τηλεοράσεις και οθόνες, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες.
Αποφεύγετε επίσης την επαφή τους με παιδιά όπου  λόγω του μικρού μεγέθους  μπορεί να καταπoθούν.
 Οι μαγνητικές επαφές NOVA και το Module Nova Smart είναι Ελληνική καινοτομία και προστατεύονται βάση του νόμου 1733/87 περί  πνευματικών δικαιωμάτων.
Κάθε αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

Scroll to Top